Odkazy

verze pro tisk

Olivový olej a jeho účinky

4. listopad 2010

Olivový olej je u jihoevropských národů jako jsou Řekové či Španělé v oblibě již od starověku, tehdy jej navíc lidé využívali nejen v kuchyni jako přísadu na vaření, ale také v kosmetice či lékařství. Jejich bohaté zkušenosti jsou dodnes využívány při zpracování a výrobě oleje.

Důvod, proč je tak velká obliba olivového oleje právě na jihu Evropy, je prostý. Právě zde jsou totiž nejvhodnější podmínky pro pěstování olivovníku, které potřebují ke zrání teplo, vůči němuž jsou zároveň velmi odolné. Pěstování olivovníků dnes probíhá jak ve velkých sadech, tak na rodinných ekologických farmách. Z jednoho olivovníku lze sklidit až 20 kilogramů oliv, ze kterých se pak dá vyprodukovat až kolem čtyř litrů olivového oleje.

Jaké jsou druhy olivového oleje?

Lze vymezit několik typů olivového oleje dle různých parametrů. Nejkvalitnějším je extra panenský olivový olej, který mívá zpravidla nazelenalou či hnědozelenou barvu. Je pro organismus zdaleka nejvhodnější, jeho acidita nesmí přesahovat více jak 1 %. Je-li podíl volných kyselin vyšší, avšak zároveň nepřesahuje 2%, pak se zmiňuje olivový olej. Ten se vyznačuje typickou chutí a vůní a je asi nejčastěji používaným produktem z olejů vyrobených z oliv.

Charakteristickou chuť tohoto přírodního produktu již ztrácí rafinovaný olivový olej, třetí typ, který se získává lisováním oliv pod velkým tlakem a za přidání horké vody. Oblíbený je rafinovaný olivový olej zejména u osob, které právě příliš nevyznávají charakteristickou chuť olivového oleje. Můžete jej tak používat na všechny recepty, které jen ve studene kuchyni najdete.

Nejmenší kvalitu má pak tzv. matolinový olej, který se získává z posledního lisování oliv, z jejich pecek a slupek. Používá se proto zejména na technické úcely, někdy dochází také k jeho míšení s panenskými oleji.

Léčivé účinky olivového oleje

Olivový olej má mnohé blahodárné úcinky na lidský organismus. Díky svému složení je vhodný pro všechny věkové kategorie včetně dětí., poněvadž je snadno stravitelný.

O tom, že je olivový olej zdravým produktem, není pochyb. Má příznivé úcinky prakticky na veškeré orgány těla.

Používáním olivového oleje dochází ke snižování hladiny cholesterolu, který může být příčinou srdečních a cévních onemocnění. Kromě toho rovněž dochází při jeho požívání ke snižování krevního tlaku. Je také vhodný v situacích, kdy člověk trpí chronickou zácpou, látky v něm obsažené totiž mají i mírně projímavé úcinky. Olivový olej je také šetrný k sliznici a žaludku, takže jeho pravidelným používáním dochází k vyrovnávání kyselin v těle a tím je zabraňováno překyselení žaludku a tvorbě žaludečních vředů a vředů na dvanácterníku.

Blahodárné účinky olivového oleje jsou prokázány i vůči pokožce, kdy díky blokování volných radikálů, které způsobují stárnutí kůže, chrání buňky a zpomaluje tak celý proces stárnutí kůže.

Pakliže se dostane pokožka do přílišného kontaktu se sluncem a vznikne tak nežádoucí popálenina, je olej vyrobený z oliv schopen utlumit přirozenou reakci pokožky. U starší generace navíc díky vysokému obsahu vitamínu D vylepšuje vstřebávání vápníku ve střevech, čímž dochází ke zpomalení odvápňování kostí. Ty pak nejsou tolik náchylné na zlomeniny.

Olivový olej by neměl chybě v žádné moderní kuchyni

Obecně se rovněž dá říci, že olivový olej působí preventivně proti vzniku rakovinotvorných buněk. Zabraňuje tak kupříkladu rakovině prsu, prostaty apod.

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 3 hvězdiček/ Hodnoceno: 1x

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!