Odkazy

Nebezpečné mikroorganismy v kuchyni
19. listopad 2011Kuchyni si spousta lidí automaticky spojuje s pochoutkami, které v ní vznikají. Kromě toho ale v kuchyni často dochází i k úrazům a kuchyně může rovněž představovat zdroj nákazy a vést k onemocnění. Které mikroorganismy nás mohou v důsledku špatné manipulace s potravinami ohrožovat a jak bychom se měli nebezpečí vyvarovat?
Problémům v kuchyni je nejlépe předcházet
Dodržujte čistotu a správné hygienické návyky
Kuchyně je místem manipulace s potravinami, a tak by v ní měl být vždy pořádek a čistota. Samozřejmostí by mělo být důkladné omývání ovoce a zeleniny, omývání rukou po použití WC, omývání rukou před manipulaci se surovinami a případné převařování vody, pokud si nejsme jistí její kvalitou.
Oddělte syrové a vařené
Syrové maso (také mořské plody) se má skladovat oddělené od ostatních potravin. Syrové maso je třeba opracovávat zvláštními nástroji (nože, prkénka).
Nepodceňujte správné skladování potravin
Uvařené pokrmy je zapotřebí dát do chladu - při pokojové teplotě se mají skladovat maximálně 2 hodiny.
Dbejte na dostatečné tepelné opracování
Ohřáté pokrmy podávejte o teplotě minimálně 60 stupňů. Polévky a pokrmy vařte minimálně při teplotě 70 stupňů po dobu alespoň 10 minut.
Víte, jak správně rozmrazovat suroviny?
Suroviny se mají rozmrazovat v lednici, nikoliv při pokojové teplotě, jak to mnozí z nás běžně dělávají.
Čtěte také: Vaření v páře je zdravé
Mikroorganismy, které mohou být zdrojem nákazy
Salmonely – příčina: nedostatečně tepelně opracované syrové maso a vejce
Campylobakter – příčina: špatná manipulace se syrovou drůbeží či skladování spolu s jinými potravinami určenými pro přímou spotřebu, kontaminovaná pracovní deska, náčiní atp.
Escherichia coli – příčina: kontaminované potraviny, voda, nemyté ruce po stolici
Shigely – příčina: nečisté ruce
Yersinie – příčina: nedostatečně tepelně opracované vepřové maso a výrobky z něj
Rotaviry, noroviry – příčina: kontaminované potraviny, voda, nečisté ruce, kontakt s nemocným
Listerie – příčina: kontaminované potraviny (mléčné výrobky, zrající sýry aj.)
Toxoplazma – příčina: nedostatečně tepelně opracované maso
Tasemnice – příčina: nedostatečně tepelně opracované maso, nemytí rukou po použití toalety
[Nahoru ↑]
Hodnocení
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!
Co u nás hledáte?
grilování na elektrickém grilu ikea kuchyně fotogalerie korálkové závěsy do dveří korálkové závěsy korálkový závěs do dveří korálkový závěs korálky do dveří kuchyně fotogalerie inspirace ikea kuchyně ikea fotogalerie kuchyně kuchyňské záclonky led pásky do kuchyně led pásky pod kuchynskou linku marinovač moderní kuchyně fotogalerie inspirace moderní kuchyně fotogalerie moderní kuchyně moderni zaclony do kuchyne moderní záclony poličky do kuchyně siko kuchyně fotogalerie světla do kuchyně světlo pod kuchyňskou linku test tyčových mixerů záclonky do kuchyně záclony do kuchyně závěsný systém do kuchyně závěsy do dveří závěsy do kuchyně