Odkazy

verze pro tisk

Nebezpečné mikroorganismy v kuchyni

19. listopad 2011

Kuchyni si spousta lidí automaticky spojuje s pochoutkami, které v ní vznikají. Kromě toho ale v kuchyni často dochází i k úrazům a kuchyně může rovněž představovat zdroj nákazy a vést k onemocnění. Které mikroorganismy nás mohou v důsledku špatné manipulace s potravinami ohrožovat a jak bychom se měli nebezpečí vyvarovat?

Problémům v kuchyni je nejlépe předcházet

Dodržujte čistotu a správné hygienické návyky

Kuchyně je místem manipulace s potravinami, a tak by v ní měl být vždy pořádek a čistota. Samozřejmostí by mělo být důkladné omývání ovoce a zeleniny, omývání rukou po použití WC, omývání rukou před manipulaci se surovinami a případné převařování vody, pokud si nejsme jistí její kvalitou.

Oddělte syrové a vařené

Syrové maso (také mořské plody) se má skladovat oddělené od ostatních potravin. Syrové maso je třeba opracovávat zvláštními nástroji (nože, prkénka).

Nepodceňujte správné skladování potravin

Uvařené pokrmy je zapotřebí dát do chladu - při pokojové teplotě se mají skladovat maximálně 2 hodiny.

Dbejte na dostatečné tepelné opracování

Ohřáté pokrmy podávejte o teplotě minimálně 60 stupňů. Polévky a pokrmy vařte minimálně při teplotě 70 stupňů po dobu alespoň 10 minut.

Víte, jak správně rozmrazovat suroviny?

Suroviny se mají rozmrazovat v lednici, nikoliv při pokojové teplotě, jak to mnozí z nás běžně dělávají.

Mikroorganismy, které mohou být zdrojem nákazy

Salmonely – příčina: nedostatečně tepelně opracované syrové maso a vejce

Campylobakter – příčina: špatná manipulace se syrovou drůbeží či skladování spolu s jinými potravinami určenými pro přímou spotřebu, kontaminovaná pracovní deska, náčiní atp.

Escherichia coli – příčina: kontaminované potraviny, voda, nemyté ruce po stolici

Shigely – příčina: nečisté ruce

Yersinie – příčina: nedostatečně tepelně opracované vepřové maso a výrobky z něj

Rotaviry, noroviry – příčina: kontaminované potraviny, voda, nečisté ruce, kontakt s nemocným

Listerie – příčina: kontaminované potraviny (mléčné výrobky, zrající sýry aj.)

Toxoplazma – příčina: nedostatečně tepelně opracované maso

Tasemnice – příčina: nedostatečně tepelně opracované maso, nemytí rukou po použití toalety

[Nahoru ↑]


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!