Odkazy

verze pro tisk

Jaký vybrat olej při přípravě pokrmů? Roli hraje chuť, složení i skladování

25. únor 2015

Při přípravě mnoha pokrmů využíváte oleje a tuky. Ty jsou pro lidský organismus zdrojem mnoha vitamínů a mastných kyselin. V dnešní době máte v obchodech na výběr z různých druhů. Ne každý je však možné použít pro teplá či naopak studená jídla. Významnou roli hraje také chuť oleje. Zapomenout nesmíte ani na správné skladování, které ovlivňuje jeho kvalitu, chuť i trvanlivost.

Druhy olejů

Hitem poslední doby je olivový olej. Při přípravě pokrmů jej doporučují využívat prakticky všichni zkušení profesionální kuchaři. Je pravdou, že právě oleje, které jsou vyráběny lisováním oliv, obsahují nejvýznamnější množství vitamínů A,D,E a K. Klasické rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový) však nejsou zas tak špatné. Pro změnu v nich totiž najdete více omega-3 mastných kyselin, které podporují vznik hormonů. V zásadě tedy platí, že oleje byste měli kombinovat. Důležité je zmínit fakt, že olivový olej je ideální pro přípravu studených pokrmů, hodí se do salátů. Pokud je však kvalitní, takzvaný panenský, lze jej samozřejmě použít také při přípravě teplých jídel.

Chuť oleje

Velmi důležitou roli hraje chuť a kvalita oleje. I v tomto směru vychází při porovnání nejlépe olivový olej, který má oproti slunečnicovému či řepkovému výraznější, příjemnější chuť. K tomu je však zapotřebí vědět, jak se má skladovat.

Rady pro správné skladování

Podmínky pro skladování platí obecně pro všechny druhy olejů. Mnohé hospodyňky jsou přesvědčeny, že má být umístěn v ledničce, tedy při nízkých teplotách. To je však omyl. Zejména olivovému oleji nejvíce prospívá, když jej uchováváte v pokojové teplotě, tedy zhruba kolem 20 stupňů Celsia. Pro udržení optimální chuti, barvy a dalších vlastností doporučuji dát jej po použití na tmavé místo. Lahev, v níž se olej nachází, musí být dobře uzavřena. V opačném případě totiž dochází k oxidaci, což má za následek rychlou ztrátu původní chuti.

Vyzkoušejte v kuchyni olivový olej namísto klasických rostlinných. Chuťově příjemnou záležitostí jsou kupříkladu olivové oleje Terra Creta, jež jsou lisovány za studena. Právě tato metoda přispívá k uchování všech potřebných vitamínů a mastných kyselin. Zakoupíte je u prodejce Pemap v eshopu www.pemap.cz.

Komerční sdělení

-pla-

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček/ Hodnoceno: 1x

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Hana

pátek, 27. únor 2015
14:45

Olivové oleje od firmy Pemap máme nejraději. Skvěle se s nimi pracuje. Nespotřebujeme hodně, stačí troška. Mají skvělou chuť. A provedení v rozstřikovači byl velmi chytrý nápad.


posted by: Hana (PrastenaMatylda(a)seznam.cz) [Odpovědět]