Odkazy

verze pro tisk

Italská kuchyně

24. září 2012

Italská kuchyně patří mezi nejvyhlášenější po celém světě. Většina lidí si při pojmu klasické italské pokrmy představí hlavně pizzu a těstoviny. Do značné míry je tomu skutečně tak, přidat ovšem musíme také typický nápoj - víno. Italské víno je totiž stejně známý pojem jako italské potraviny.

Italská kuchyně se liší podle regionů

Italské potraviny, které se používají při přípravě mnohých pokrmů, lze rozlišit podle jednotlivých regionů. Zdejší kuchaři hojně využívají zejména regionální potraviny. V severní části Itálie jsou typickými pokrmy z těstovin a masa. Klasikou jsou různé varianty rizota. V horských oblastech patří mezi základní potraviny do jídel zelenina. Vyhlášené jsou pokrmy jako dušené maso na víně se zeleninou či různé zvěřinové pokrmy. Mezi italské speciality patří bezesporu lanýže. Tyto vzácné houby, které rostou pod zemí, jsou pro mnohé strávníky neskutečnou lahůdkou. Vzhledem k jejich vzácnému výskytu a také pracnému sběru jsou lanýže zároveň velmi drahou pochutinou.

Těstoviny jsou tradičním pokrmem skoro po celé Itálii. Asi nejméně je jí obyvatelé v Lombardii, kde se daleko více využívají například brambory či rýže. Typickými jídly jsou taštičky plněné dýní, Bresaola (sušené hovězí maso) a rizota.

K dobrému italskému jídlu neodmyslitelně patří také kvalitní italské víno. V oblasti Lombardie patří mezi vyhlášená třeba červená vína z odrůdy Nebbiolo, z bílých vín pak dominuje Lugana. V severní části jsou oblíbená vína od společnosti Antonini & Belleggia & Co.

Italská kuchyně si zakládá na čerstvých potravinách

Italská kuchyně není jen o pizze a těstovinách. Je mnohem rozmanitější a bohatší, mnozí odborníci také tvrdí, že je oproti české kuchyni daleko zdravější, neboť využívá čerstvých potravin. Při výčtu typických jídel nesmím zapomenout ani na pokrmy z mořských plodů, které u nás mají přeci jen exotičtější nádech, což je však pro Středoevropany naprosto typické. Pakliže hovoříme o italské kuchyni, je třeba vyzdvihnout také časté používání olivového oleje, který je oproti běžným slunečnicovým olejům zdravější a lépe stravitelný.

[Nahoru ↑]


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!