Odkazy

verze pro tisk

K adventu patří voňavý čaj. Ten domácí voní nejlépe!

29. listopad 2017

Advent je kouzelným obdobím těšení se na Vánoce. Zejména pro děti, které už se nemohou dočkat, co z jejich přání jim Ježíšek vyplní. Pro dospělé už to taková pohádka není, zejména pro hospodyně, které musejí zvládnout vše zařídit, nakoupit, přichystat a načančat tak, aby celá rodina byla spokojená. Máme pro vás návrh: předejte část povinností jiným členům rodiny a pojďte si s námi udělat vynikající adventní a vánoční čaj!

Adventus znamená příchod

Ano, příchod Vánoc. Ale bohužel i příchod nákupní horečky a starostí s přípravou všeho, co je potřeba k hladkému průběhu vánočních svátků, povánočního období a také Silvestra a Nového roku. Abychom si toto období ozvláštnili více než obvyklou vánoční výzdobou, přidejme k němu i domácí adventní a vánoční čaj. Jeho výroba není náročná. Pochutnáte si a provoníte celý byt. A také z něj můžete udělat skvělý dárek. Je to totiž čaj pečený.

A i díky tomuto čaji se vám lépe budou vyrábět adventní a vánoční věnce, svícny, ozdobičky, péct cukroví. Třeba i předvánoční úklid bude mít s chutí a vůní domácího čaje lepší průběh. Možná se k vám s pomocnou rukou přidají i děti a partner. Zázraky se přece o Vánocích dějí, no ne?

Příprava je snadná, jen to chce čas

Příprava vánočního a adventního pečeného čaje není nic složitého. Vyžaduje ale trochu času, minimálně hodinku a půl, kterou si však jistě dokážete vyčlenit. Co je k výrobě domácího pečeného vánočního čaje potřeba?

  • 1 kg ovoce (vybírejte to, které u vás doma vede – třeba jablka, mandarinky, pomeranče, ananas, hrušky, ale i šípky či třeba aronie – fantazii ničím neomezujte)
  • šťáva z 1 citronu
  • 300 g třtinového cukru
  • koření k vánoční atmosféře (mletá i celá skořice, badyán, hřebíček, můžete použít i perníkové koření, urychlíte tím proces přípravy čaje)
  • hrst rozinek, které ale nejdříve spaříte horkou vodou
  • 4 lžíce medu

Jak postupovat?

Nejdříve nakoupit ingredience, protože touto dobou doma asi tolik ovoce mít nebudeme. Vyplatí se sledovat nabídky. Například Lidl leták bývá plný akčních cen ovoce, v tomto adventním období dvojnásob. Pokud vám to s nákupem zrovna nevychází, můžete prolistovat Tesco leták a nechat si nákup přivézt domů (jestliže žijete v místě, kam Tesco rozváží). A pokud nevyjde ani jedno, ani druhé, můžete použít mražené a sušené zásoby z léta.

Začneme tím, že ovoce očistíme a nakrájíme na menší kousky. Dáme jej do misky a celé zalijeme citronovou šťávou a medem. A zapneme si troubu tak, aby se předehřála na 180 stupňů Celsia. Pokud berete ovoce sušené, nechte jej nejdříve natáhnout vodu, třeba přes noc.

K ovoci s citronovou šťávou a medem přisypeme cukr, koření (koření by mělo být alespoň trochu rozdrcené, aby se kousek každého z nich dostal do každé skleničky, kam budete pečený čaj po dopečení dávat). Ke směsi ještě přidáme rozinky a vše důkladně promícháme. Pak přesuneme do pekáče, na plech anebo do zapékací mísy. Když bude povrch nepřilnavý, tím lépe pro nás.

Jak dlouho čaj péci a co s ním pak?

Čaj pečeme alespoň 45 minut, abychom měli jistotu, že celý jeho obsah přešel varem. Během pečení směs promícháváme, stačí jednou za 10 minut. V obyčejném plechu, který není vybaven nepřilnavým povrchem, můžete promíchávat častěji.

Během pečení čaje si přichystáme skleničky, ve kterých jej budeme skladovat. Pečlivě je vymyjeme a můžeme je dát také do trouby, případně je prolít vroucí vodou, aby se vysterilizovaly. Víčka pro jistotu vyvaříme.

Až je čaj upečený (mírně zkašovatěl a zhoustnul), tak jej ještě co nejteplejší plníme do připravených skleniček. Pevně je zavíčkujeme a necháme vychladnout. Jestliže chceme čaj skladovat delší dobu, než jen během adventu a Vánoc, raději do něj po dopečení přimícháme trošinku kyseliny sorbové. Čaj bez kyseliny můžeme po otevření skleničky skladovat v lednici. Ten konzervovaný i na kuchyňské lince.

A jak připravit samotný nápoj?

Do čtvrtlitrového hrníčku stačí dvě čajové lžičky hotové směsi. A zalít horkou vodou. Ovoce louhováním vytvoří čaj, na jehož chuť dlouho nezapomenete ani vy a ani ti, které čajem pohostíte nebo kterým ho darujete. Ovoce z čaje samozřejmě můžete sníst. Jen pozor na kousky koření. Směs pečeného čaje může posloužit i jako netradiční marmeláda – pokud jste použili mleté koření.

[Nahoru ↑]


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!