Odkazy

verze pro tisk

Jak na grilování: Rady pro správný postup

27. říjen 2013

Grilování se stalo oblíbeným způsobem přípravy nejrůznějších pokrmů. Vlastní gril už má dnes prakticky každý druhý našinec. Výhoda je, že grilovat se dá na zahradě během teplého počasí, ale i v zimě doma, pokud k tomu tedy máte vhodný gril. Před tím, než se pustíte do grilování, je dobré vědět, jak na to.

Výběr vhodného grilu

V první řadě jde o výběr grilu. V současné době lze v obchodech pořídit desítky druhů grilů. Nejoblíbenější jsou stále klasické grily na dřevěné uhlí, roste však poptávka také po grilech elektrických a plynových, které se dají používat i v interiérech.

Alternativou jsou pak kupříkladu vodní či lávové grily, které však patří spíše mezi okrajové varianty.

Hlavní rada při výběru grilu zní: vždy si pořiďte takový gril, který bude vyhovovat vašim podmínkám. Je tedy krom jiného potřeba zohlednit to, kde jej budete využívat – zda na zahradě či v domě.

Správná teplota pro grilování

Druhá rada se týká správného používání grilu. Především je vždy důležité gril dobře rozpálit tak, aby měl správnou teplotu. Používáte-li klasický gril na dřevěné uhlí, měla by se teplota před započetím úpravy pokrmů pohybovat v jeho středu minimálně kolem 250 stupňů Celsia. Proto je dobré několik desítek minut vyčkat, než se uhlí dobře rozpálí. Jednoduše to poznáte tak, že je již do běla.

Příprava pokrmů před samotným grilováním

Velmi důležité je také příprava pokrmů, které hodláte grilovat. To znamená, že si přečtěte nějaké osvědčené recepty na grilování, které vám poradí, jak maso či zeleninu správně naložit, jak dlouho nechat ingredience naložené a samozřejmě i to, jak postupovat při samotném grilování.

Na grilu se dá udělat opravdu velké množství lahodných jídel, a to hlavních chodů i příloh. Mezi nejoblíbenější pokrmy a klasiku patří třeba kuřecí steak s pečenými bramborami. Pokud nepočítám přípravu, grilování tohoto jídla vám zabere nejvýše půl hodiny. Ideální doba při venkovním grilování, kdy klábosíte s přáteli.

Komerční sdělení Placla.cz

[Nahoru ↑]


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!