Odkazy

verze pro tisk

Ergonomická a praktická kuchyně

21. říjen 2011

Ergonomičnost a praktičnost kuchyně si lze zajistit hned několika způsoby. Jde o rozmístění skříněk a spotřebičů, typ kování, systémy na ukládání věcí, nádobí aj. Nesmíme samozřejmě opomenout ani výšku pracovní plochy, použité materiály a komponenty, z nichž se kuchyně skládá.

Na ergonomii a praktičnost musíme myslet již předem, při plánování samotné rekonstrukce. To, že něco podceníme, zpravidla poznáme až tehdy, když se v dané situaci ocitneme. Pak se s tím můžeme buď smířit, anebo se pustit do menších či větších úprav.

Optimální výška pracovní plochy je pro každého individuální

Není stanovena žádná univerzální výška pracovní plochy, která by byla vhodná pro všechny. Výška se přirozeně bude odvíjet od vašich tělesných proporcí. Pryč je doba, kdy se všechny kuchyňské linky dělaly ve stejné výšce, bez ohledu na toho, kdo u ní bude trávit nejvíce času.

Z minulých dob tak můžeme být zvyklí na pracovní desku 80 až 85 cm, což je většinou málo a člověk se zbytečně hrbí. Dnes už je běžnou praxí dělat pracovní plochy 90 až 95 cm i více.

Dobrý výrobce by neměl mít problém dodat pracovní plochu vysokou podle individuálních požadavků, protože každý člověk je jiný. V rámci jedné pracovní plochy mohou být některé části vyvýšené (pro mytí nádobí), jiné zase snížené (pro vaření).

Správné umístění digestoře

Jednou z velmi častých chyb je nevhodné umístění digestoře, a to tak, že do ní narážíme hlavou. Vyberte tichou digestoř s dostatečným výkonem a raději vyveďte odtah digestoře ven, a to i za cenu menších stavebních úprav.

Je potřeba mít dostatečné množství elektrických zásuvek, ovšem v těch místech, kde jsou potřeba – to znamená nejblíže místu, kde budeme používat kuchyňské přístroje.

I když máte myčku, bez dřezu se neobejdete

Spousta lidí si myslí, že když má myčku, dřezu nemusí vůbec věnovat pozornost, protože jej skoro nebudou potřebovat. Nezapomínejte ale na velké věci, například pečící plechy, velké hrnce apod., které se do myčky nevejdou. Myčky navíc nedokáží kvalitně umýt hluboké kastroly, anebo silně znečištěné nádobí, takže dřez rozhodně upotřebíte. Vsaďte na kvalitní kuchyňský dřez, protože to je základ celé kuchyně. Vyberte správné rozměry, materiál i umístění.

Plánujte s rozumem

V nepohodlní kuchyni se nebudete cítit dobře a tudíž se vám příprava pokrmů stane neoblíbenou, ne - li nenáviděnou činností. Myslete proto dopředu a nechte si kuchyni udělat "na míru" vašim potřebám!

[Nahoru ↑]


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!