Odkazy

verze pro tisk

Vaření v tlakovém hrnci

19. prosinec 2011

Syčení papinova hrnce neboli papiňáku nahání sice někomu hrůzu, ale na druhou stranu přináší nesporné množství výhod, které ocení každá hospodyňka. Jedná se hlavně o úspornou metodu.

Většina lidí má z vaření v tlakovém hrnci respekt, a to vzhledem k některým vyprávěním o explozích v kuchyni či dokonce přivození úrazu. Oproti minulosti jsou však tlakové hrnce mnohem bezpečnější a rovněž jednodušší na používání.

Co je papiňák

Nádoba s tlustou stěnou, v níž se pokrmy vaří při vyšší teplotě (při vyšším tlaku než je běžný atmosférický). Tak by se dal jednoduše popsat papinův hrnec. Při vaření se dosahuje až 130 stupňů, čímž se suroviny uvaří rychleji. Navíc se uvádí, že pokrm z papiňáku je chuťově výraznější.

Čtěte také:

Vybíráme tyčový mixér do moderní kuchyně

Proč vařit v tlakovém hrnci

  • Vyšší tlak zajišťuje vyšší teplotu varu a tudíž i rychlejší vaření
  • Kratší doba vaření – úspora energie
  • Vysoká teplota při vaření se postará o zničení všech nežádoucích bakterií
  • V kuchyni nedochází k takovému zahřátí vzduchu, jako při klasickém vaření

Tlakový hrnec byl vynalezen Denisem Papinem už v roce 1679. Na hrnec velmi těsně přiléhala poklice a byl opatřen bezpečnostním pístem za účelem zabránění exploze. Hrnec se zpočátku používal hlavně v chemických laboratořích, ale jeho tvůrce usiloval o rozšíření i do kuchyní. Papinův hrnec se začal masově používat až v průběhu 20. století.

Vaření v tlakovém hrnci má své zásady

U tlakového hrnce je důležité pamatovat na to, že hrnec bychom neměli více než do poloviny zaplňovat pevnými potravinami a více než do dvou třetin tekutinami. Důvod je jednoduchý -potraviny při vyšším varu zvětšují svůj objem. Je výhodou, když má papiňák vyznačenou hladinu, po kterou lze hrnec naplnit.

Při prvních pokusech se často stává, že pokrm v tlakovém hrnci rozvaříme, protože nemáme ještě takový odhad rychlosti měknutí surovin.

[Nahoru ↑]


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!