Odkazy

verze pro tisk

Práce s odšťavňovačem: jak získat co nejvíce šťávy z ovoce a zeleniny

29. leden 2013

Odšťavňovače jsou přístroji, které tvoří nedílnou součást kuchyňského vybavení ve stále větším počtu domácností. Jde o pomocníky, kteří jsou nám velmi užiteční v momentě, kdy si chceme doma vyrobit vlastní čerstvou šťávu z některého z druhů ovoce nebo zeleniny, případně i jiných potravin. Nemusíme tak již kupovat drahé a mnohdy nekvalitní džusy v obchodech, stačí mít po ruce ovoce a za pár vteřin z něj dostaneme šťávu, kterou můžeme využít jako zdravý nápoj nebo ingredienci do dalších pokrmů. Při práci s odšťavňovačem bychom se měli řídit několika pravidly.

Před použitím odšťavňovače nezapomeňte na důkladné omytí potraviny

Prvním úkonem, který je nutné provést před tím, než použijeme odšťavňovač, je důkladné omytí potravin, z nichž budeme chtít získat šťávu. Špatně omyté ovoce nám může způsobit značné zdravotní komplikace, na jeho kůře se mohou držet bakterie a mikroby.

Po omytí je vhodné ovoce oloupat nebo i nakrájet. Zde záleží na tom, jaký typ odšťavňovače používáme. U některých přístrojů je zapotřebí používat na drobno nakrájené kousky ovoce ( či zeleniny), nejlepší odšťavňovač si dokáže poradit i s většími kusy.

Průběh odšťavňování

Po základní úpravě ovoce můžeme přistoupit k samotnému odšťavňování. Moderní odšťavňovače obvykle pracují velmi výkonně, šťávy tedy získáme během několika málo vteřin po spuštění přístroje. Průběh odšťavňovnání je závislý na konkrétním typu přístroje. Zatímco odstředivé odšťavňovače nejprve potravinu nastrouhají a teprve poté nastrouhanou směs procedí skrz sítko, šnekové odšťavňovače před projitím sítkem ovoce nebo zeleninu dokonale rozmělní, čímž získají ještě více šťávy. Takto funguje kupříkladu odšťavňovač hurom slow juicer hu-400, který pro získávání šťáv využívá speciálního vertikálního šneku. Jeho uživatelé ocení zejména snadné plnění a také maximální výtěžnost šťáv z ovoce či zeleniny. Odšťavňovač hurom slow juicer hu-400 se dá dokonce použít i na bobuloviny, jako jsou maliny nebo borůvky, u nichž je s odstavováním vzhledem k jejich měkké konzistenci a malé velikosti často problém. Odšťavňovač hurom slow juicer hu-400 tento proces zvládne naprosto hravě.

Rada na závěr tedy zní: pakliže chcete získat z ovoce maximum šťávy, používejte kvalitní odšťavňovače, které jsou schopny i při nízkém výkonu odstředit maximum šťáv ze zeleniny nebo ovoce.

[Nahoru ↑]


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!