Odkazy

verze pro tisk

Jak vybrat správný odšťavňovač

23. listopad 2011

Kdo z nás by neměl rád čerstvou šťávu z ovoce a zeleniny…takové šťávy jsou navíc zdravé, plné vitaminů a neobsahují žádné konzervanty a jiné nežádoucí látky na rozdíl od kupovaných šťáv. Šťáva z odšťavňovače se skutečně nedá s džusy v obchodech srovnávat. Dopřejte si lahodný mok i Vy!

Vybrat správný odšťavňovač nemusí být tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Výběr ideálního odšťavňovače je do jisté míry věcí kompromisu. Naprosto univerzální odšťavňovač, který by zpracoval všechny druhy ovoce a zeleniny s maximální výtěžností, totiž neexistuje. Není to možné už z toho důvodu, že struktura jednotlivých surovin se liší. Některé plody jsou tvrdé, jiné měkké, další šťavnaté atp.

Před nákupem odšťavňovače byste si měli odpovědět na základní otázky

Protože se jednotlivé odšťavňovače výrazně liší co do výkonu, objemu, stability, materiálu a dalších charakteristik, musíte si nejprve ujasnit, co vlastně budete chtít odšťavňovat a v jakém množství. Rovněž je důležité, jak často budete přístroj používat a zda od něj očekáváte ještě nějaké další funkce.

Vedle odšťavňovačů rozlišujeme ještě lis na citrusy. Kromě jednoduchého ručního lisu, který znají asi všichni, existují i citrusovače elektrické, rotační a další typy.

Odstředivé odšťavňovače

Než dojde k samotnému odšťavnění, surovina je nastrouhána a rozprostřena na jemném sítku. Díky vysokým otáčkám se z kousků surovin na sítku vytěží šťáva. Jedná se o nejrychlejší druhy odšťavňovačů a zároveň mají nejvyšší procento výtěžnosti. Některé z nich se ale už méně hodí pro zpracování listové zeleniny a bobulovitých plodů, nicméně existují i výjimky.

Tlakové odšťavňovače

Suroviny se lisují při malých otáčkách, takže se zachovává více cenných látek. V přístroji jsou hřídele, které surovinu rozmělní a pak tlakem protlačí přes sítko. Jsou vhodné i na listovou zeleninu, ořechy, byliny a semena.

Vysoké versus nízké otáčky

Vysoké otáčky:

+ rychlost

+ maximální výtěžnost

+ delší možná doba provozu přístroje (nepřehřívá se)

Nízké otáčky:

+ více zachovaných živin a enzymů

+ vyšší trvanlivost šťávy

[Nahoru ↑]


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!