Odkazy

verze pro tisk

Jak vybírat kuchyňské spotřebiče

7. červen 2011

Základní kuchyňské spotřebiče, tedy sporáky a trouby, jsou potřeba v každé kuchyni. Před jejich pořízením si však v první řadě uvědomme, zda budou napojeny na elektřinu či plyn. Dalším důležitým faktorem je bezesporu také velikost kuchyně a kuchyňské linky a styl, kterým máme celou kuchyni zařízenu. Zvolit sice skvěle vypadající, avšak do našeho interiéru a celkové koncepce se nehodící sporák, by mohlo pokazit celý dojem.

Plynové nebo elektrické sporáky?

Před rozhodováním, zda zvolit plynové nebo elektrické spotřebiče, je dobré si říci, že oba způsoby mají své klady a zápory. Například plynový sporák je snadno regulovatelný, nemusíme čekat na zahřátí, zatímco u elektrického sporáku musíme počítat s delší dobou rozehřívání. U trouby je naopak lepší elektrická varianta, neboť u ní se dá počítat s lepším rozprostřením tepla během pečení, které je tak intenzivnější a rychlejší.

Elektrické pečící trouby

Elektrické pečící trouby mají snazší ovládání v tom smyslu, že lze s naprostou přesností zvolit teplotu, kterou chceme použít pro pečení. Nespornou výhodou je i přítomnost grafických displejů, díky nimž zvládne pečení i méně zdatný kuchař. Elektrické pečící trouby se navíc vyznačují i tou vlastností, že v nich můžeme připravovat i několik pokrmů najednou, aniž by docházelo k prolnutí vůní a tím znehodnocení jednotlivých pokrmů. Při výběru elektrické pečící trouby dbejme na to, aby měla výkonné topné těleso.

Multifunkční trouby

Běžně používanými spotřebiči v kuchyních jsou již léta také multifunkční trouby, tzv. mikrovlnky, které fungují na základě proudění mikrovln. Díky tomu se jídlo v nich připravuje rovnoměrně. Mikrovlnky slouží také jako výborný spotřebič pro rozmrazování potravin, moderní mikrovlnky dokáží i grilovat.

Indukční varné desky

Sporáky, které využíváme nejčastěji, mohou používat plynové hořáky, moderní jsou rovněž také indukční varné desky, které jsou méně energeticky náročné, neboť prakticky nedochází k tepelným ztrátám tím, že je přímo ohříváno dno nádoby, což je největší rozdíl oproti klasickým elektrickým sporákům.

[Nahoru ↑]


Hodnocení


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!