Odkazy

Kuchyňské spotřebiče

Vestavné domácí spotřebiče, trouby, varné desky za výhodné ceny.

verze pro tisk

Keramické nádobí - konkurence teflonu či titanu?

16. září 2011

Keramické nádobí ještě zatím není tak běžné a rozšířené, jako kupříkladu teflonové nebo titanové nádobí. Keramika má podobné vlastnosti jako zmíněné dva materiály a taktéž umožňuje smažení bez tuku. Na druhé straně se ale objevuje názor, že teflon je prostě teflon a keramický povrch jej nemůže plnohodnotně nahradit.

Keramické nádobí v podobě hrnců, pekáčků a pánví má nepřilnavý povrch, jednoduše se čistí a dá se vložit do mikrovlnky i pečící trouby. Většina produktů může být použita na všechny zdroje tepla, pouze se někdy nedoporučuje adaptační disk na indukci. Keramické nádobí lze samozřejmě mýt v myčce. Vsadíte i vy na keramické nádobí?

Na jaké výhody keramického nádobí bývá poukazováno?

  • Odolnost nádobí od cca -20°C do cca 250°C, odolnost vůči chemické korozi
  • Absence jedovatého PFOA (PerFlourOctanoicAcid), látky, která se používá při výrobě teflonového povrchu
  • Vhodnost do mikrovlnné trouby, klasické trouby, lednice i mrazáku
  • Jednoduchá údržba keramického nádobí (možnost mytí v myčce), povrch pánve zůstává stále hladký a lehce čistitelný
  • Minimální připalování pokrmů na keramické pánvi
  • Keramické nádobí je vysoce tepelně vodivé – energetická úspora, udržení teploty pokrmu. Po rozehřátí můžete snížit teplotu a nádobí zůstane nadále rozpálené, čímž se výrazně uspoří energie.
  • Keramické nádobí je odolné proti poškrábání
  • Zdravá příprava pokrmů, smažení na minimu tuků
  • Hodí se takřka pro všechny typy vařiče (někdy se nedoporučují indukční plotýnky)

Opravdu je keramické nádobí ideálním řešením?

  • Keramický povrch je křehký, má sklon k odlupování a oprýskávání, do jídla se tak mohou dostat nebezpečné částice. Keramický povrch má ve srovnání s teflonem menší životnost. Také neplatí, že by keramický povrch byl nepoškrabatelný.
  • Jako výhoda keramických povrchů bývá uváděno, že neobsahují PFOA. To je sice pravda, ale u ostatních nepřilnavých povrchů se tato kyselina používá v minimálním množství a při výrobním zcela procesu shoří, takže zákazník není nijak ohrožen.
  • Možná jste slyšeli o tom, že z teflonu se při vysokých teplotách uvolňují jedovaté látky. To se však vztahuje na teploty nad 340 stupňů, s nimiž během přípravy pokrmů vůbec nepracujeme.

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!