Odkazy

Kuchyňské spotřebiče

Vestavné domácí spotřebiče, trouby, varné desky za výhodné ceny.

verze pro tisk

Jak vybrat nádobí podle toho, z čeho je vyrobené

3. listopad 2015

Kuchyně bez kvalitního nádobí je jako učitel bez tabule – výsledek není efektivní ani kvalitní. Máte v plánu si do vašeho kulinářského království pořídit nové náčiní a nejste si jisti, co vybrat? V tomto článku vám pomůžeme s výběrem správného materiálu a nabídneme vám několik užitečných rad. Chcete přeci kvalitu, co vydrží léta, ne?

Žijeme v jednadvacátém století a vývoj jde neustále kupředu. A to platí nejen pro vědu a techniku, ale i pro nádobí. Jestliže chcete každodenně dosahovat prvotřídního komfortu při vaření, je třeba vsadit na kvalitu. Téměř ke každému činu ve vaší kuchyni potřebujete použít určitého pomocníka a hrnce a příbory z hliníku nejenže nehezky vypadají, ale dnes se už dají nahradit daleko lepšími materiály. Je jen k našemu potěšení, že investice do výzkumu a vývoje nových druhů nádobí stále neklesly k bodu mrazu, a že výrobci pořád mají co nového nabízet. Moderní technologie jsou vynalézavé, co se týče přípravy potravin, což prokazuje ohleduplnost vůči našemu zdraví. Při správném výběru se už nebudete muset zabývat nepříjemným drhnutím připálenin v kastrolech nebo nadměrné mastnotě v pánvích. Dnes už stačí vložit nádobí do myčky a ona sama se postará a nic nepoškodí. Rovněž se zjednodušilo servírování – v mnoha případech můžete jídlo v nádobí servírovat přímo na stůl nebo ho uchovat v lednici či mrazničce. V tom vám pomůže například odnímatelná násada pro snadnější uskladnění.

Jak zvolit opravdovou a výhodnou kvalitu

Nejvýhodnější obchod provedete určitě koupí kompletní sady nádobí. V takové sadě se často vyskytují hrnce a pánve s poklicemi spolu s menšími kastrolky. K nim lze dokoupit tlakový hrnec, rendlíky, speciálně zaměřené pánve či mísy na zapékání, formu na bábovku nebo další náčiní k pečení. Nádobí má většinou již specializované úchytky doladěné k pohodlnému přemisťování horkých i studených nádob.

Velmi záleží na povrchu, na němž jídlo připravujete. Jiný materiál je potřeba použít pro plynový sporák a odlišný na indukční desku. Je možné také využívat elektrický sporák nebo varnou desku ze skla a keramiky. Rovněž je podstatné, jak často budete nádobí využívat a kolik osob by se přibližně mělo z jídla najíst.

Nevsázejte proto primárně na slevovou akci, ale pečlivě si prozkoumejte možnosti a nebojte se připlatit si za kvalitní zboží. Pamatujte na to, že možností je dnes opravdu mnoho.

Nabídka je rozsáhlá, je třeba si rozšířit obzory

Které materiály a výrobní postupy jsou dnes in?

Teflon je základ

Každý z nás již tento název zajisté slyšel. Možná někteří vlastní jednu nebo více teflonových pánví a zcela jistě jste s touto volbou spokojeni. Při šetrném zacházení nádobí pokryté teflonovou vrstvou vydrží dlouho. Nepřilnavý teflonový povrch zaručí, že se jídlo nepřismahne a lze vařit bez použití přílišného množství tuku. Dbejte ovšem na mytí takového náčiní. Drátěnky či hrubý povrch mycí houby může teflonovou vrstvu poškodit, stejně jako kovové náčiní při obrácení nebo míchání potravin.

Jak vybrat nádobí
Jak vybrat nádobí

Nádobí z nerezu

Dnes už se bez něj správná hospodyňka neobejde. Nerezové nádobí je vysoce odolné a je možné si k němu pořídit antiadhezní vrstvu pro nepřilnavost. Pro jeho výrobu se využívá kvalitní oceli se schopností nerezavět, čemuž napovídá už samotný název. Jediným jeho nepřítelem je sůl. Vyhýbejte se přímému kontaktu soli s teplým nerezovým povrchem, jinak jeho životnosti příliš nepřidáte, ale naopak. Jestliže jste vlastníkem indukční desky a obáváte se, že některé materiály s ní nespolupracují, u nerezu se nemusíte ničeho bát. Koupí sady nerezového nádobí rozhodně neuděláte chybu.

Jak vybrat nádobí
Jak vybrat nádobí

Smaltované nádobí

České kuchyně často tápají jak po nerezu, tak po smaltovaném nádobí. Při zahřání smaltované nádoby se teplo rovnoměrně rozvine a připravit v takové nádobě jídlo je rychlé. Smalt se pyšní velmi dobrou vodivostí a odolností a mimo jiné i lákavě nízkou cenou. Rovněž lze použít i na indukci.

Jak vybrat nádobí
Jak vybrat nádobí

Litinová kvalita

Litinové nádobí vás opravdu dokáže příjemně překvapit. Investice do takové sady je velmi dobrým nápadem. Nádobí z litiny je vysoce kvalitní a odolné, jeho životnost dosahuje překvapivě uspokojivých výsledků a snese i nehospodárné zacházení. Plusem ze strany výrobců je jednoznačně nabídka dlouholeté záruky. Vodivost tepla je také jednou z důležitých předností litinových nádob. Jídlo vydrží teplé i několik desítek minut a teplo spotřebované pro zahřátí třebaže velkého hrnce se tak dobře naakumuluje, že není třeba nechávat plamen dlouho a vytrvale zapnutý. Přivaření a pečení již nemusíte používat nadměrné množství tuku. Litina je vhodná pro všechny typy spotřebičů – od indukční desky až po plynový sporák.

Jak vybrat nádobí
Jak vybrat nádobí

Odolný titan

Poslední dobou je titan velmi oblíbený. Silná vrstva hliníku pokrytá antiadhézním povrchem spolu s keramickou mezivrstvou a kvalitním titanem dává tomuto nádobí funkčnost a odolnost. Na rozdíl od teflonu můžete během manipulace s ohřívaným jídlem používat i kovové náčiní a vůbec tím materiálu neuškodíte. Existuje také možnost vařit s tímto nádobím na indukční desce.

Jak vybrat nádobí
Jak vybrat nádobí

Keramika

Chcete-li vsadit na šetrnost vůči vašemu zdraví, sáhněte po nádobí s povrchem vyrobeným z keramiky. K použití není třeba žádný tuk a není třeba se bát, že by se pokrm připálil nebo jakýmkoli způsobem přichytil k povrchu. Jak jistě víme, keramika má původ v samotné přírodě, proto jídlo neohrožuje škodlivými látkami ani za vysokých teplot. Ke známějším druhům nádobí vytvořených z keramiky patří tzv. římský hrnec. Ten slouží k rovnoměrné přípravě větších kousků masa.

Jak vybrat nádobí
Jak vybrat nádobí

Indukční nádobí

Již bylo u několika materiálů zmíněno, že jsou vhodné pro vaření na indukční desce. Ne každý materiál je totiž kompatibilní. Výsadou indukčního nádobí je určitě bezpečnost při vaření. Feromagnetické dno zajišťuje kontakt se samotnou indukční deskou, a dokáže ji spustit a po sejmutí zastavit, kdy je třeba. Pořídit si indukční vařič je výhodné, ale je třeba se důkladně a s předstihem zajímat o jednotlivé podmínky jeho funkčnosti. Dnes už téměř každý hrnec spolupracuje, ovšem není to pravidlem. Před koupí indukčních hrnce se přesvědčte, že je opravdu indukční. Poznáte to nálepkou v podobě cívky vytvořené z vlnovek nebo nápisem Indukce, což je převzato z anglické Induction. Možná jste si mysleli, že na indukční nádobí by se měl přichytit magnet. To dnes už není pravdou, protože výrobci nabízejí produkty, jež magnet nepřesvědčí.

Varného sklo

Výhod varného skla je mnoho. Sůl mu neublíží, je vzdorné vůči vodním párám, je hladké a jeho čirý a moderní design často zaujme. Jak to u skla často nebývá, tak varné sklo je velmi odolné vůči teplotám dosahujícím nadměrných čísel. Je třeba si ovšem dávat pozor na otevřený plamen. Vhodné je použít drátěnou síťku nebo podložku z odolného kovu, aby se nádobí z varného skla neponičilo. Přestože dokáže varné sklo odolávat vysokým teplotám, s nárazy a mechanickým poškozením tomu tak není. Je důležité zacházet s takovým nádobím šetrně, aby se vám vaše investované peníze nerozsypaly na tisíc kousků přímo před očima. S indukční deskou není kompatibilní. Nádobí můžete samozřejmě vložit do myčky nebo jednoduše umýt ve dřezu.

Jak vybrat nádobí
Jak vybrat nádobí

Porcelánové nádobí

Nádobí z porcelánu, což je zvláště ve spojitosti s Českou republikou významné, je vhodnější spíše k servírování pokrmů. Keramické mísy, talíře či hrníčky dnes naleznete ve škále rozmanitých barev a designů. Každopádně je vhodné pro zapékání či pečení v troubě.

Silikon

Dnes už si mnoho hospodyněk nedokáže představit pečení bez silikonových nádob. Jejich tepelná odolnost zajistí jednoduchou manipulaci s upečenými dobrotami a také snadnou omyvatelnost. V obchodech můžete nalézt všehochuť silikonových nádob a forem – na bábovku, muffiny, na korpusy pro dorty a všelijaké koláče mnoha tvarů.

Jak vybrat nádobí
Jak vybrat nádobí

Kdo co vyrábí?

Známými značkami jsou například TESCOMA a ORION, Banquet nebo třeba BAF. Pro kvalitní titanové nádobí byste měli sáhnout například po značce Fissler nebo české Top Bohemia. Varné sklo obhajuje kvalitní Simax, který nabízí odolnost vůči vysokým teplotám. Litinové nádobí naleznete v sortimentu značky Belis a zajisté jste seznámeni se značkou Tefal, jež nabízí široký sortiment nádobí s teflonovým povrchem.

Závěrem bychom rádi podotkli, že od kvality nádobí ve vaší kuchyni se odráží nejen komfort při vaření, ale zcela jistě také chuť jídla. Jestliže stále používáte nádobí z minulého století, je čas na změnu.

Komerční sdělení

-kar-

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!