Odkazy

Kuchyňské spotřebiče

Vestavné domácí spotřebiče, trouby, varné desky za výhodné ceny.

verze pro tisk

Jak správně používat keramické nože

22. březen 2013

Keramické nože dnes patří mezi hojně využívané kuchyňské potřeby v mnoha domácnostech. Jedná se o moderní kuchyňské nože, které mají specifické vlastnosti. Díky kvalitnímu materiálu jsou velmi účinné, i při každodenním používání zůstávají po dlouhou dobu dokonale ostré, není tak zapotřebí je prakticky vůbec brousit, což je oproti klasickým ocelovým nožům podstatný rozdíl. Zároveň se o nich říká, že nekazí přirozenou chuť surovin, které jimi krájíte. O keramické nože je však třeba se důkladně starat.

Uskladnění keramických nožů

Základní péče o nože z keramických materiálů je prakticky stejná jako v případě klasických nožů. Po každém použití byste je měli důkladně opláchnout, aby na nich neutkvěly zbytky z potravin. Nože je po upotřebení vhodné uskladnit buď v originálním balení nebo ve zvláštní přihrádce kuchyňské linky či stojanu tak, aby pokud možno nepřišly do kontaktu s ostatními kuchyňskými potřebami. Dotyk s nimi by mohl poškodit jejich ostří.

Krájení s keramickým nožem

Pro keramické nože platí zásada, že by měly být používány jen a pouze ke krájení měkčích potravin. Rozhodně se vyvarujte toho, že byste je používaly například ke krájení zmraženého masa, které jste právě vytáhly z mrazničky. V tom případě by mohlo dojít k jejich zlomení. Přestože jsou totiž keramické nože velmi kvalitní a odolné, jsou také zároveň křehké.

Umývání v myčce nádobí

Pakliže byla řeč o tom, jak a kde uschovat nože z keramického materiálu, pak musím zmínit také způsob jejich umývání. Mnoho z nás k umývání nádobí a kuchyňských potřeb používá myčku nádobí. I v tomto případě platí, že by keramické nože neměly být v myčce na hromadě s ostatními příbory a dalším kovovým nádobím.

Při krájení potravin keramickým nožem není třeba díky jejich ostrosti tolik tlačit. Vždy je však vhodné krájet spíše menší kousky potravin, jinak může opět dojít ke zlámání jejich ostří.

Při výběru keramického nože si dejte pozor nejen na kvalitu čepele, ale také si pečlivě zkontrolujte tvar rukojeti, která by měla být dostatečně ergonomická tak, aby vám manipulace s nožem maximálně vyhovovala a nůž vám neklouzal z ruky.

Komerční sdělení

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!