Odkazy

Kuchyňské spotřebiče

Vestavné domácí spotřebiče, trouby, varné desky za výhodné ceny.

verze pro tisk

Čtyři tipy na hrnce a pánve, které nesmí chybět v moderní domácí kuchyni

6. duben 2015

Pro vaření v kuchyni je potřeba mít především kvalitní kuchyňské potřeby. V tomto článku se zaměřím na hrnce a pánve, bez nichž se dnes žádná moderní domácí kuchyně neobejde.

1. Tlakový hrnec

Některé druhy potravin potřebují delší úpravu. Zejména se to týká přípravy masa. Použijete-li klasické hrnce, můžete v nich maso vařit klidně i několik hodin a stále bude tvrdé a nepoživatelné. A komu z vás se na jídlo chce čekat tak dlouhou dobu, že? Právě proto je praktické mít k dispozici tlakový hrnec.

Tlakové hrnce dokážou zrychlit úpravu potravin. Díky pevně uzavřenému víku v nich lze daleko rychleji dusit maso. Celková doba přípravy se díky tomu snižuje až o polovinu. Tlakové hrnce pracují na principu, kdy uvnitř uzavřené nádoby vzniká vyšší tlak nežli v klasických hrncích s pokličkou.

U tlakového hrnce je důležitá bezpečnostní tlaková pojistka, která zabrání případnému vybuchnutí. Kromě toho si při výběru nádobí všímejte i materiálu, z něhož je vyrobeno. U tlakových hrnců je konkrétně vhodné, pokud jsou vyrobeny z nerezové oceli.

2. Litinová pánev

Pánvičky jsou další nezbytnou pomůckou pro vaření. I v tomto ohledu hraje veledůležitou roli kvalita materiálu. Na smažení a pečení doporučuji zvolit litinovou pánvičku.

Litinová pánev má perfektní tepelnou vodivost. V praxi to znamená, že se dokáže rychle prohřát celé její dno. Zpracovávané pokrmy se tak v každé její části ohřívají rovnoměrně. Litina má navíc dobré vlastnosti také z hlediska nepřilnavosti. Pokrmy se kvalitní litinové pánvičce nepřipalují.

Velkou výhodou je i akumulace tepla. Příprava jídel je nejen rychlejší, ale i ekonomičtější, neboť nemusíte mít sporák zapnutý tak dlouho jako v případě, že pokrm připravujete na obyčejné pánvi.

3. Grilovací pánev

Grilovací pánev není tak rozšířeným druhem nádobí, rozhodně se ale vyplatí uvažovat o jejím pořízení. Jde na ní totiž skvěle a rychle připravit maso, konkrétně steaky z vepřového či hovězí. Důležitou roli hraje fakt, že maso je tepelně upravováno dokonale rovnoměrně.

4. Wok pánev

V posledních letech se stala velmi využívanou také pánev Wok. Původně se používala převážně v asijské kuchyni.

Pánev Wok má charakteristický vzhled. Je hlubší nežli klasické pánve, směrem nahoru se navíc rozšiřuje. Díky tomu se v ní dá bez problémů připravit větší množství pokrmů. Je ideální do kuchyní o větším množství strávníků.

Komerční sdělení

-pla-

[Nahoru ↑]


Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

I8Agl9ScAH

sobota, 18. březen 2017
15:27

Your answer was just what I nedeed. It's made my day!


posted by: I8Agl9ScAH (0e1j9q24(a)outlook.com) [Odpovědět]