
Čtyři tipy na hrnce a pánve, které nesmí chybět v moderní domácí kuchyni
6. duben 2015Pro vaření v kuchyni je potřeba mít především kvalitní kuchyňské potřeby. V tomto článku se zaměřím na hrnce a pánve, bez nichž se dnes žádná moderní domácí kuchyně neobejde.
1. Tlakový hrnec
Některé druhy potravin potřebují delší úpravu. Zejména se to týká přípravy masa. Použijete-li klasické hrnce, můžete v nich maso vařit klidně i několik hodin a stále bude tvrdé a nepoživatelné. A komu z vás se na jídlo chce čekat tak dlouhou dobu, že? Právě proto je praktické mít k dispozici tlakový hrnec.
Tlakové hrnce dokážou zrychlit úpravu potravin. Díky pevně uzavřenému víku v nich lze daleko rychleji dusit maso. Celková doba přípravy se díky tomu snižuje až o polovinu. Tlakové hrnce pracují na principu, kdy uvnitř uzavřené nádoby vzniká vyšší tlak nežli v klasických hrncích s pokličkou.
U tlakového hrnce je důležitá bezpečnostní tlaková pojistka, která zabrání případnému vybuchnutí. Kromě toho si při výběru nádobí všímejte i materiálu, z něhož je vyrobeno. U tlakových hrnců je konkrétně vhodné, pokud jsou vyrobeny z nerezové oceli.
2. Litinová pánev
Pánvičky jsou další nezbytnou pomůckou pro vaření. I v tomto ohledu hraje veledůležitou roli kvalita materiálu. Na smažení a pečení doporučuji zvolit litinovou pánvičku.
Litinová pánev má perfektní tepelnou vodivost. V praxi to znamená, že se dokáže rychle prohřát celé její dno. Zpracovávané pokrmy se tak v každé její části ohřívají rovnoměrně. Litina má navíc dobré vlastnosti také z hlediska nepřilnavosti. Pokrmy se kvalitní litinové pánvičce nepřipalují.
Velkou výhodou je i akumulace tepla. Příprava jídel je nejen rychlejší, ale i ekonomičtější, neboť nemusíte mít sporák zapnutý tak dlouho jako v případě, že pokrm připravujete na obyčejné pánvi.
3. Grilovací pánev
Grilovací pánev není tak rozšířeným druhem nádobí, rozhodně se ale vyplatí uvažovat o jejím pořízení. Jde na ní totiž skvěle a rychle připravit maso, konkrétně steaky z vepřového či hovězí. Důležitou roli hraje fakt, že maso je tepelně upravováno dokonale rovnoměrně.
4. Wok pánev
V posledních letech se stala velmi využívanou také pánev Wok. Původně se používala převážně v asijské kuchyni.
Pánev Wok má charakteristický vzhled. Je hlubší nežli klasické pánve, směrem nahoru se navíc rozšiřuje. Díky tomu se v ní dá bez problémů připravit větší množství pokrmů. Je ideální do kuchyní o větším množství strávníků.
Komerční sdělení
-pla-
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
I8Agl9ScAH
sobota, 18. březen 2017
15:27
Your answer was just what I nedeed. It's made my day!
posted by: I8Agl9ScAH (0e1j9q24(a)outlook.com) [Odpovědět]
Co u nás hledáte?
grilování na elektrickém grilu ikea kuchyně fotogalerie korálkové závěsy do dveří korálkové závěsy korálkový závěs do dveří korálkový závěs korálky do dveří kuchyně fotogalerie inspirace ikea kuchyně ikea fotogalerie kuchyně kuchyňské záclonky led pásky do kuchyně led pásky pod kuchynskou linku marinovač moderní kuchyně fotogalerie inspirace moderní kuchyně fotogalerie moderní kuchyně moderni zaclony do kuchyne moderní záclony poličky do kuchyně siko kuchyně fotogalerie světla do kuchyně světlo pod kuchyňskou linku test tyčových mixerů záclonky do kuchyně záclony do kuchyně závěsný systém do kuchyně závěsy do dveří závěsy do kuchyně